En fin förstärkare med problem att starta, display lyser men inget ljud i hörlurar eller högtalare. Problemet antas ligga i skyddskretsen för DC och overload. Men för säkerhetsskull mäts slutstegen för kortslutningar med diod mätning på Multimetern.

Inga problem med slutstegen, både bra mätvärden och ström finns. Nästa steg mäta all från nätdelen utgående spänning. Fint organiserat med pinnar att mäta på,

P1 & P2 = +48/-48Volt

9 & 14 = +46Volt

7 & 13 = -46Volt

15,16,17 = +48Volt

19,20,21 = -48Volt

29,30 = +46Volt

31,32 =-46Volt

Nästa steg kika på kondensatorer, motstånd och halvledare i kretsen som styr relät, men först testa att relät är ok (vilket det var). kommer det fram något som skulle få det att slå till? Jo det verkar det göra, då är nästa fråga utifrån hur kretsen är uppbyggd, har kretsen jord? Jord saknades vilket skulle erhållas av Q33 vilken jordade i Test punkt 6. Mellan P6 och P9 var det förväntad spänning på 46volt.

Bara att mäta vidare dioden D23 uppträder lite suspekt vid mätningen av den. Kopplar ur den och testar att starta, succé! nu fungerar förstärkaren, det var den s.k. ”fly back” dioden som skall skydda reläet från backspänningar när förstärkaren slås av. Ett byte av denna så är vi på banan igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *